Moje zdjęcie
Gdańsk, Poland
Jestem krakowianką mieszkającą w Gdańsku.Mam trójkę już dorosłych dzieciaków, siedzę sobie w domu i z zamiłowania prowadzę dom. Bardzo lubię piec pyszne ciasta i ciasteczka, robię bizuterię, decoupage .Uwielbiam robić zdjęcia i pracować na działce. Moim pupilkiem i psim przyjacielem jest mój cudowny pies.

MÓJ SKLEP

MÓJ  SKLEP
Moja strona internetowa-proszę kliknąć na obrazek

Moja strona na facebooku

Moja strona na facebooku
MUFFIS

poniedziałek, 14 lutego 2011

Dzisiaj wypieki dla mężusia na Walentynki.

Z okazji Walentynek upiekłam takie nie walentynkowe- bo nie takie romantyczne wypieki, a to z tego względu że małżonek musiał iść do pracy na drugą zmianę, więc nie będzie wieczoru przy świecach. A te wypieki nadawały się do zapakowania na wynos :)

Drożdżowe paluchy
Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Zielińskiej -Drożdżowe Wypieki
Składniki:
Ciasto
300 g mąki
10 g drożdży
60 g masła
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1jajko + 1 żółtko
Wykonanie:
1.Mąkę przesiać, zrobić w niej małe zagłębienie, dodać pokruszone drożdże, cukier,trochę mleka, pozostawić na kilka minut, aż drożdże ruszą.
2.Mleko doprowadzić do wrzenia,zdjąć z ognia, wymieszać z masłem i solą, przestudzić.                             
3.Mleko z dodatkami wymieszać z jajkami,dodać do mąki z drożdżami, wyrabiać ok. 10 minut,aż powstanie lśniące, elastyczne i jednolite ciasto.
4.Włożyć do miski wysmarowanej masłem, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
5.Z ciasta uformować gruby wałek, ucinać z niego kawałki, rolować i skręcać. Posmarować roztrzepanym białkiem, posypać kminkiem, solą, makiem, sezamem- co kto lubi.
6.Piec około 15 minut do zrumienienia w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni C.
Są naprawdę pyszne.


Ciasto czekoladowe z piankami marschmalows

3 komentarze:

  1. Bardzo proszę o przepis na drożdżowe paluchy !

    OdpowiedzUsuń
  2. Proszę bardzo ,oto przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję Bożenko, już lecę piec!

    OdpowiedzUsuń