Drożdżowe paluchy
Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Zielińskiej -Drożdżowe Wypieki
Składniki:
Ciasto
300 g mąki
10 g drożdży
60 g masła
1/2 szklanki mleka
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1jajko + 1 żółtko
Wykonanie:
1.Mąkę przesiać, zrobić w niej małe zagłębienie, dodać pokruszone drożdże, cukier,trochę mleka, pozostawić na kilka minut, aż drożdże ruszą.
2.Mleko doprowadzić do wrzenia,zdjąć z ognia, wymieszać z masłem i solą, przestudzić.
3.Mleko z dodatkami wymieszać z jajkami,dodać do mąki z drożdżami, wyrabiać ok. 10 minut,aż powstanie lśniące, elastyczne i jednolite ciasto.
4.Włożyć do miski wysmarowanej masłem, przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
5.Z ciasta uformować gruby wałek, ucinać z niego kawałki, rolować i skręcać. Posmarować roztrzepanym białkiem, posypać kminkiem, solą, makiem, sezamem- co kto lubi.
6.Piec około 15 minut do zrumienienia w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni C.
Są naprawdę pyszne.
Ciasto czekoladowe z piankami marschmalows
Bardzo proszę o przepis na drożdżowe paluchy !
OdpowiedzUsuńProszę bardzo ,oto przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Bożenko, już lecę piec!
OdpowiedzUsuń